Výskum v kaštieli v Pečovskej Novej Vsi má priblížiť jeho históriu

24.02.2022 Sabinov

Pečovská Nová Ves 24. februára (TASR) – Architektonicko-historický výskum, ktorý aktuálne prebieha v renesančnom kaštieli zo 16. storočia v Pečovskej Novej Vsi v okrese Sabinov, má priblížiť presné informácie o jeho pôvode.

Ako pre TASR uviedol predseda občianskeho združenia (OZ) Renesančný kaštieľ PNV Slavomír Karabinoš, ide o významný krok v snahe zachrániť chátrajúcu pamiatku. Bez zrealizovaného výskumu by nemohli vyvíjať ďalšie aktivity, ako napríklad tvorbu projektovej dokumentácie.

"Architektonicko-historický výskum zahŕňa aj dendochronologický a archívny výskum, vďaka čomu získame presnú predstavu o výstavbe kaštieľa, pôvode materiálov, ale aj stavebno-historickom vývoji objektu. Prvé takéto výskumy boli na kaštieli realizované v 90. rokoch, postupy, ale aj technika odvtedy prešli vývojom, a preto v rámci aktuálne realizovaného výskumu očakávame ešte presnejšie informácie o národnej kultúrnej pamiatke," povedal Karabinoš s tým, že výstupy z výskumu by mali byť známe na začiatku leta.

Kaštieľ je podľa jeho slov zaujímavý tým, že pripomína historické budovy z Írska alebo z Veľkej Británie. Zachovali sa v ňom hodnotné ranorenesančné detaily, ako napríklad pôvodné kovania a geometrická štuková výzdoba. Kaštieľ pôvodne slúžil ako šľachtické sídlo pre rod Péchyovcov. V období prvej svetovej vojny bol využívaný ako sýpka, neskôr ho László Péchy predal obchodníkovi židovského pôvodu. Od roku 1963 je objekt vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Objekt v súčasnosti nie je využívaný.

Na architektonicko-historický výskum kaštieľa získalo OZ 4500 eur od Nadácie SPP. Bližšie informácie sú zverejnené na webstránke www.renesancnykastiel.sk.
 

Vyberte región